Despre teoria culorilor și importanța ei pentru un interior modern și plin de personalitate: Kober - vopsele lavabile si decorative

Despre teoria culorilor și importanța ei pentru un interior modern și plin de personalitate

Teoria culorilor și roata culorilor

V-ați întrebat vreodată cum designerii și artiștii găsesc întotdeauna combinația perfectă de culori? Și nu, nu este vorba de inspirație sau talent artistic.

Secretul este teoria culorilor. Teoria culorilor reprezintă îmbinarea practică a artei cu știința, folosită pentru a stabili combinații de culori care să maximizeze aspectul estetic sau impactul pe care fiecare culoare îl are în relația cu mediul înconjurător. Roata culorilor a fost inventată în 1666 de către Isaac Newton, care a aranjat spectrul cromatic într-un cerc ce prezintă raporturile dintre culori. Această roată a culorilor reprezintă baza teoriei culorilor, fiind folosită cu succes de-a lungul timpului de cei mai renumiți și influenți artiști grafici.

ColorTheory_00

Artiștii și designerii folosesc roata pentru a identifica așa-numitele armonii cromatice, combinații de două sau mai multe culori ce creează un efect estetic plăcut și plin de personalitate. Există două metode distincte de a genera culoare: metoda aditivă și metoda subtractivă. Poate părea complicat, dar aceste metode sunt strâns legate de modul în care ochiul uman interpretează lumina și o transformă în culoare.

Metoda aditivă corespunde roții de culoare RVA (Roșu, Verde, Albastru) și este folosită preponderent în medii digitale. În consecință, această abordare are o utilitate limitată pentru designul spațiilor interioare.

Metoda subtractivă este folosită în general de graficieni sau pictori. Prin adăugarea diferiților agenți de colorare (vopsele, pigmenți) se obțin suprafețe ce reflectă lumina în mod diferit. Ochiul uman interpretează această diferență prin culori diferite. Culorile principale ale acestei metode sunt Roșu, Galben și Albastru și corespund roții de culoare RGA. Aceasta este principala metodă de a evalua combinațiile de culoare pentru designul spațiilor interioare.


Combinații de culori

 Iată câteva dintre cele mai frecvente combinații de culori, rețeta perfecte pentru un interior plin de stil și eleganță.

 

Complementar

ColorTheory_01

Două culori situate diametral opus pe roata culorilor. Împreună, acestea oferă o combinație de mare impact cu contrast ridicat. Împreună, culorile respective vor fi mai luminoase și mai accentuate. De regulă una din aceste culori acoperă peste 70% din suprafață și se numește culoare dominantă. Ce-a de doua culoare acoperă restul suprafețelor și se numește culoare de accent.


 

Monocromatic

ColorTheory_02

Trei sau mai multe nuanțe și tonuri ale unei singure culori de bază. Oferă o combinație de culori subtilă și rafinată. Acest mod de a combina culorile este extrem de versatil și ușor de implementat în cazul proiectelor de design. 


 

Analog

ColorTheory_03

Trei culori aflate una lângă alta pe roata culorilor. Este o combinație flexibilă, dar poate fi copleșitoare. Pentru a putea echilibra o schemă de culori analogă alegeți mai întâi o culoare dominantă, apoi folosiți-le pe celelalte ca accente de culoare. 


 

Triadic

ColorTheory_04

Trei culori distanțate uniform pe roata culorilor. Obținem o schemă de culori cu contrast înalt, însă mai estompat decât combinația a două culori complementare. Este relativ ușor de implementat și creează palete de culori îndrăznețe și vibrante.


 

Tetradic

ColorTheory_05

Patru culori distanțate uniform pe roata culorilor. Schemele de culori tetradice sunt îndrăznețe și funcționează cel mai bine cu o singură culoare dominantă, folosindu-le pe celelalte ca accente de culoare. În general numărul culorilor din paletă este direct proporțional cu efortul necesar pentru a le echilibra din punct de vedere vizual.


 

Culori primare, secundare și terțiare

 ColorTheory_05-2 

Culori primare - Roșu, Galben și Albastru

Sunt cele 3 culori principale din roata de culoare RGA. Toate culorile spectrului cromatic sunt derivate din aceste culori principale. În același timp, culorile primare sunt singurele culori ce nu pot fi derivate din orice altă combinație de culori.

Culori secundare - Verde, Portocaliu și Violet

Sunt create prin combinația a două culori principale: Violet (Roșu-Albastru), Portocaliu (Roșu-Galben), Verde (Roșu-Albastru).

Culori terțiare 

Obținute din combinația unei culori primare cu o culoare secundară. Aceste combinații sunt Galben-Portocaliu, Roșu-Portocaliu, Roșu-Violet, Albastru-Violet, Albastru-Verde și Galben-Verde.


 

Culori calde și reci

ColorTheory_07

Roata de culori poate fi, de asemenea, împărțită în culori calde și reci. Căldura sau răcoarea unei culori mai este cunoscută și sub denumirea de temperatură de culoare. Combinațiile regăsite pe roata culorilor oferă un echilibru între culorile calde și reci. Psihologia culorilor analizează efectele acestora asupra utilizatorului și a stării sale de spirit. De exemplu, culorile calde, asociate în mod direct cu căldura razelor solare, oferă o senzație de confort și energie, în timp ce culorile reci, trimit către răcoarea apei și sunt în bună companie cu liniștea și pacea interioară.


 

Umbre, tente și tonuri

Puteți crea umbre, tente și tonuri ale unei culori adăugând negru, gri și alb la o nuanță de bază.

ColorTheory_06

Umbra

Putem crea o umbră adăugând negru la o nuanță de bază, întunecând culoarea. Obținem astfel o culoare mai profundă, mai bogată. Umbrele pot fi destul de dramatice și copleșitoare.

Tenta

Putem crea o tentă adăugând alb la o nuanță de bază, deschizând culoarea. Culoarea astfel obținută își pierde din intensitate și este utilă atunci când echilibrăm combinațiile de culori vii.

Tonul

Putem crea un ton adăugând alb și negru – sau gri – la o nuanță de bază. La fel ca tenta, tonul reprezintă o versiune mai subtilă și, de cele mai multe ori, mai plină de personalitate a culorii originale.


 

Nuanță, Saturație și Luminozitate

Nuanța reprezintă oricare dintre culorile prezente pe roata de culori. Atunci când folosim o roată de culori sau un selector de culori putem regla saturația și luminozitatea unei nuanțe.

Saturația - reprezintă intensitatea (puritatea) culorii.

Luminozitatea - reprezintă gradul de strălucire, sau cantitatea de lumină dintr-o culoare.


 

Teoria culorilor și culoarea în context

Relațiile dintre formă și culoare sunt unele dintre cele mai complexe concepte în teoria culorilor. Modul în care aceste relații influențează experiența utilizatorului este documentat experimental prin analiza feedback-ului empiric primit de la aceștia. Acest feedback este mai apoi cuantificat în reguli de bună practică în designul vizual.

Efectele pe care culorile le au unele asupra altora reprezintă punctul de plecare pentru înțelegerea relativității culorii. Relația dintre valori și nuanțe, dintre căldura sau răcoarea acestora, generează diferențe vizibile în percepția noastră și implicit în confortul vieții de zi cu zi.

 

 

 

 

 

Dezvoltat de Serenity Design

© 2024 - Toate drepturile rezervate S.C. Köber S.R.L